Nowoczesne piece dla piekarni

Duże firmy cukiernicze wykorzystują profesjonalne piece które pozwalają na wypieki dużej ilości pieczywa, bułek czy też wyrobów cukierniczych.

Obecnie możemy korzystać z bardzo nowoczesnych pieców wsadowych oraz obrotowych, zasilanych energią elektryczną. Mogą one być wyposażone w komorę, gdzie po otwarciu drzwi będziemy wjeżdżali specjalnym wózkiem na którym umieszczane są blachy wypiekowe, gdzie możemy ułożyć duże ilości produktu. W czasie wypiekania ruch gorącego powietrza wymuszony przez turbinę powoduje równomiernie ogrzewanie ciasta.

Nowoczesne piece dla piekarni

Piece obrotowe elektryczne dla piekarni

W przypadku nowych pieców mamy do dyspozycji wiele ciekawych rozwiązań, obecnie piece możemy programować także za pomocą urządzeń przenośnych, ustalać temperaturę oraz wilgotność. W ten sposób będziemy mogli otrzymać wysokiej jakości produkty może być to chleb, bułki, drożdżówki czy też bagietki. Oczywiście warto zwrócić uwagę na wielkość, mogą być to piece które obsługują przykładowo mniejsze blachy 40 x 60 cm czy też 60 x 80 cm. Naturalnie mogą posiadać wiele półek, w tym przypadku możemy łatwo dobrać wielkość pieca do naszych potrzeb przykładowo do wielkości piekarni. Decydując się na zakup pieca obrotowego warto sprawdzić jaki rodzaj wymiennika ciepła jest z nim zainstalowany. Piec należy ustawić w taki sposób abyśmy mieli do niego łatwy dostęp, dodatkowo należy zadbać o wentylacje, różnego rodzaju elementy które pozwolą na przedłużenie eksploatacji pieca.

Warto wybierać modele ze stali nierdzewnej, pozwala ona na uzyskanie pieca wysokiej jakości, wytrzymałego, który będzie pozwalał na długotrwałe użytkowanie bez nieprzewidzianych problemów. Tego rodzaju piece możemy szybko wystudzić jak również łatwo podnosić temperaturę. Warto zwrócić także uwagę na podłączenie systemów wentylacyjnych, przed co eksploatacja z pewnością będzie dużo łatwiejsza. W przypadku wykonania nieprawidłowej instalacji wentylacyjnej możemy zauważyć szybsze zużycie elementów, powstawanie różnych uszkodzeń w wyniku nagromadzenia zanieczyszczeń. Dlatego też należy zadbać o odpowiednie ustawienie, powinniśmy zapewnić także dostęp do odpowiedniego serwisowania.

Profesjonalne https://crispan.pl/piec-obrotowy-elektryczny pozwalają na szybki wypiek, możemy na poszczególnych półkach wypiekać różne rodzaje pieczywa, dzięki temu przygotowania całego wypieku będzie trwało znacznie szybciej. Dodatkowo możemy stosować różne turbiny które wymuszają ruch gorącego powietrza, skracając czas pieczenia.